Advent u Medvědů

Advent je u nás jedno z nejkrásnějších období roku. Proto není divu, že jsme se už od roku 2016 zaměřili v medvědí dílně na nečokoládové náplně do adventních kalendářů. Co u Malých medvědů na advent najdete a jak tyto náplně vnikaly? Představujeme vám naš
Marie Haklová 10.11.2021 • před 2 lety

Máme rádi Vánoce. A to opravdu hodně. Z dětství si nesu krásné vzpomínky nejen na Vánoce, ale i na advent, a určitě i z toho důvodu jsem vždy toužila připravit krásný advent a Vánoce i svým vlastním dětem. S dětmi prožívání adventu a Vánoc dostává úplně jiný rozměr, všechno je najednou takové víc jiskřivé, zářivé a tajemné. S příchodem mých malých medvědů se ve mně probudila touha předat jim jim ten úžasný vánoční pocit, jak jen nejlépe budu umět.

Klukům byly před Vánoci 2016 dva a čtyři roky, když jsem začala vymýšlet první náplně do adventního kalendáře. Vytvořila jsem velký rodinný kalendář, ve kterém bude nějaká drobnost pro každého – nejen pro děti, ale i pro nás dospělé. Kluci byli dost malí na to, abych jim dávala čokoládu a sladkosti. Co jim ale do adventního kalendáře dát?

Jako první mě napadlo puzzle s vánočním motivem, které by mělo 24 dílků. Nabídka na trhu v té době však nebyla veliká a sehnat takové puzzle se ukázalo jako nemožné. Řekla jsem si tedy, že ho vyrobím sama. A tak vzniklo naše první puzzle betlém 2016 s podtitulem Poutníci. Namalovala ho Lucie Fričová, která se později s láskou ujala i následujících dvou obrázků, a tak vzniklo v roce 2017 puzzle Zvířátka a v roce 2018 puzzle Betlémská cesta. Do rodiny ilustrátorek našeho betlémského puzzle se v roce 2019 přidala Monika Šťastná (Orient), v roce 2020 Káťa Špirochová (Noční zázrak) a v roce 2021 Káťa Kosová (Andělské volání).

puzzle betlém 2021 - andělské volání

V tuto chvíli máme 6 různých variant betlémského puzzle. A moc rádi bychom pokračovali dál. Zrovna nedávno jsme si v medvědí dílně říkali, že počítat si ty roky Malých medvědů podle vydaných obrázků betlémského puzzle, je vlastně moc příjemné.

 

Kdyby se nám nechtělo počítat Medvědí čas podle betlémských puzzle, dobře by nám posloužily i sady Adventních pohádek pro malé medvědy – ty jsou další nečokoládovou náplní do adventních kalendářů. Píšeme je od prvního roku Malých medvědů, tedy od Vánoc 2016. Na máloco v medvědí dílně jsem tak hrdá jako na fakt, že se nám tento kouzelný projekt daří držet už šest let! Když jsem v září 2016 obesílala svou rodinu a přátele, že mám skvělý nápad napsat 24 pohádek pro děti do adventního kalendáře, ale sama to nezvládnu, netušila jsem, že bude mít naše společné pohádkové psaní tak dlouhého trvání. Tenkrát jsme poprvé začali psát v týmu a tento rok už jsme napsali šestou sadu!

Adventní pohádky pro malé medvědy | LITTLEBEARS.CZ

Ještě se chvíli zastavím u knihy Zachumlané pohádky malých medvědů. Tu sice do adventního kalendáře nevložíte, ale najdete v ní 32 těch nejkrásnějších adventních pohádek s motivy zimy, adventu a Vánoc, které jsme v letech 2016-2018 napsali. Tohle milé pohlazení nejen na zimu a advent doprovodila svými ilustracemi Káťa Kosová. Při jejich čtení a prohlížení se nám vždycky chce zachumlat do peřin a užít si trochu toho klidu pěkně spolu.

Zachumlané pohádky malých medvědů

Šest betlémských puzzlí a šest sad pohádek, to už je poměrně dost náplní do adventního kalendáře, co říkáte? Nám to však nestačilo, a proto jsme letos vydali úplnou novinku. Za poslední dva roky jsme si oblíbili formát pexesa, a tak nemohlo v medvědí nabídce chybět ani jedno vánoční. A aby se dalo použít jako další nečokoládová náplň do adventního kalendáře, má přesně 24 dvojic obrázků – na každý den adventu jednu. A tak do rodiny medvědích hraček přibylo pexeso České vánoční tradice, které ozdobila svými ilustracemi Káťa Špirochová.

Pexeso České vánoční tradice

Pamatuji si ten pocit, když jsem pexeso s českými tradicemi poprvé vybalila z látkového pytlíčku chvíli potom, co dorazilo z tiskárny. Víte, když po půlroční práci takto dorazí nová hračka, samozřejmě se vždy moc těším, ale zároveň mám přece jenom někde vzadu v hlavě malý strach, že se něco nepovedlo – barvy v tiskárně vyšly jinak, natiskli nám pexeso na slabší karton, odevzdali jsme špatně tisková data… Věcí, které se mohou pokazit, je opravdu hodně, ale tentokrát byly moje obavy rozptýleny hned v první sekundě, kdy jsem třesoucími se prsty z pytlíčku vylovila několik prvních obrázků. Nepamatuji si, že bych kdy z nějaké naší hračky měla takovou husí kůži. Moje první myšlenka byla: „Páni, to je umělecké dílo do kapsy!“ Jsou to totiž tak krásné obrázky, až vám vstoupí slzy do očí. Obvykle jsem v chválou vlastních hraček spíš zdrženlivá a mluvit o nich v superlativech mi není vlastní, ale tohle pexeso… To je prostě pecka! Jsem na něj opravdu pyšná a podle toho, jaké na něj máme ohlasy, si to myslíte i vy a hlavně vaše děti, což je pro mě opravdu velká pocta.

 

Ať už si u Medvědů vyberete jakoukoliv nečokoládovou náplň do adventního kalendáře, nemůžete udělat chybu. Do každé z nich jsme vložili kus sebe, svého přístupu k Vánocům a adventu. Přejeme si, aby i u vás doma byl o adventu klid a pohoda. A pokud vám k tomu můžeme trochu pomoct, naplňuje to naše poslání. A to je pro nás ten největší vánoční dárek.

 

Marie Haklová

Štítky