Puzzle 2.0

Není to jen puzzle. Je to puzzle 2.0! Představujeme vám novou hračku z dílny Little Bears, kterou jsme společnými silami doladili k dokonalosti, ze které se vám bude tajit dech!
Marie Haklová 13.06.2019 • před 5 lety

Medvědí puzzle 2.0

Jak už u nás, Medvědů, bývá zvykem, snažíme se do všeho, co vytváříme, vložit něco navíc, nějaký přesah. Pracujeme na tom, lámeme si hlavu, vylepšujeme, až to dotáhneme k dokonalosti, na kterou jsme potom všichni pyšní.

Tak tomu bylo i u našeho nového puzzle. Jak do pár kousků skládačky vložit myšlenku, edukativní rozměr, hravost, zábavu a společný rodinný čas?

Sada puzzle Čtyři roční období | ESHOP.LITTLEBEARS.CZ

Tak mrkejte, jak jsme na to šli.

Na začátku byly knížky Rotraut Susanne Bernerové, které se jmenují Jaro, Léto, Podzim a Zima. Znáte je? My je milujeme. Na několika stránkách se v knihách odvíjí ilustrované příběhy všedního dne, kdy děti mohou sledovat drobné epizody jednotlivých postav a sledovat jejich cestu knihou (v tom kterém ročním období). Vždycky se nám líbilo, že se dají vymýšlet nové a nové příběhy, nalézat nové detaily, probudit tak dětskou fantazii. Knihy jsou krásně ilustrované a opravdu propracované, bohužel mají ale velký formát (26 x 34cm, letos vyšly knihy i v menším formátu, odpovídá A4, ale ty už znovu kupovat nebudeme).

.sada puzzle Čtyři roční období | ESHOP.LITTLEBEARS.CZ

A tak mě jednoho dne napadlo, že bychom spojili dvě medvědí vášně – skládání puzzle a společné čtení a povídání. Navíc jsem toužila udělat to stejně jako naše ostatní hry v cestovní variantě, aby se i puzzle dalo vzít s sebou k doktorovi, nebo třeba jako hra na dovolenou s sebou k rybníku.

Oslovila jsem proto ilustrátorku Lucii Fričovou (znáte z našich betlémských puzzle), aby pro nás namalovala obrázky s motivy čtyř ročních období v naší české krajně, s našimi zvyky a obyčeji, jak si je pamatujeme my dospělí z dětství. Lucie byla jasná volba, její ilustrace máme rádi my a i vy, jak nám vždycky před adventem říkáte a píšete.

S Lucií jsme společně vytipovali 40  motivů (pro každé roční období 10), které by se měly na puzzle objevit. Další práce už byla na Lucii – namalovala jeden pohled do krajiny, který se mění s příchodem nového ročního období. Vznikly tak obrázky plné krásných detailů, které všichni tak dobře známe z našeho života.

puzzle Čtyři roční období | ESHOP.LITTLEBEARS.CZ

Nechat udělat „jen“ puzzle by bylo málo. Chtěla jsem od toho víc. Proto jsem sedla a ke každému motivu, který se na puzzle objeví, napsala krátké povídání jako takové malé vysvětlení, malou miniencyklopedii. Psala jsem to s myšlenkou na všechny unavené rodiče, kteří často i ty poslední zbytky energie věnují svým dětem. Tak aby nemuseli tápat, odbíhat od společné hry a hledat v knihách nebo na internetu. Z této práce tak nějak přirozeně vyplynulo, že bychom k tomu mohli dopsat další tipy, co s dětmi dělat, o čem si s nimi povídat, něco vytvořit a společně zažít. Vznikla tak celkem obsáhlá brožura, která má 84 stran a  k mání je 120 tipů, co s dětmi dělat dál. Přehledně, jednoduše, žádná velká věda. Jenom to, co unavený rodič zvládne přečíst a malý medvěd vnímat.

puzzle Čtyři roční období | ESHOP.LITTLEBEARS.CZ

Potom přišly na řadu malé „vychytávky“. Nechali jsme udělat k puzzle pytlíčky (které nám šijí v Pytlíčky, s.r.o., je to chráněná dílna a my máme radost, že je takto můžeme podpořit), aby se puzzle dobře ukládalo a mohli jsme ho brát všude s sebou. Nechali jsme obarvit i druhou stranu puzzle – podle barvy pytlíčku. To kdyby si náhodou malí medvědi usmysleli, že je super nápad to všechno smíchat dohromady, aby se to potom dalo jednoduše roztřídit (když je potřebujete zabavit, můžete to udělat zcela záměrně a nechat je třídit baví je to!). Motiv na pytlíčky (takové ty kulaté rozety) namalovala Monika Šťastná a použili jsme je potom ještě i na krabici (kterou graficky upravil a je na ni právem pyšný medvědí táta Libor). A do brožury ke každému motivu napsala krátkou básničku Karolína Heroldová.

Všechno jsme to dali dohromady, nechali ušít, vytisknout, natisknout, sešít. A po třech měsících bylo hotovo.

puzzle Čtyři roční období | ESHOP.LITTLEBEARS.CZ

Práce na puzzle Čtyři roční období byla velká radost. Bavilo mě dávat dohromady všechny malé dílky, malé radosti, které nakonec daly dohromady celek, který se nám líbí nejen na pohled, ale moc nás baví nad puzzle sedět a povídat si.  Vyprávíme si, necháme kluky v obrázcích hledat, seznamujeme je s tradicí naší země. Vyprávíme jim o našem dětství (mají to moc rádi). S každým dalším dospělým v rodině tak toto společné vyprávění dostává nový rozměr. A když zrovna nevím, co ke kterému motivu na obrázku říct, mrknu do „taháku“ (do brožury) a jedeme dál.

sada puzzle Čtyři roční období | ESHOP.LITTLEBEARS.CZ

 

Pokud vás nové puzzle zaujalo a chcete si ho koupit navíc s 10% slevou (akce trvá do konce června), mrkněte do medvědího eshopu:

https://eshop.littlebears.cz/puzzle/puzzle-4-rocni-obdobi/.

Na cesty, za vysvědčení, jako krásný dárek: přejeme si, až nové puzzle přinese do vašich domovů zpříjemnění vašeho společného času s dětmi.

 

Marie Haklová

 

Kam dál:

Knihy Rotraut Susanne Bernerové. Kromě Jara, Léta, Podzimu a Zimy napsala a nakreslila knihu Noc.

Rádi podporujeme chráněnou dílnu Pytlíčky, s.r.o. Ušijí všechno, kvalita je super a za skvělou cenu.

Pokud se vám líbí ilustrace Lucie Fričové, určitě se mrkněte i na naše betlémská puzzle. Zakoupit je můžete už teď, i když advent je ještě daleko – štěstí přeje připraveným!