3 tipy, jak na každodenní procházky s dětmi za každého počasí

Naše osvědčené tipy, jak dostat děti každý den ven i za nepříznivého počasí.
Marie Haklová 06.01.2021 • před 3 lety

Dnes jsme se v naší skupině Rozvíjíme naše děti na Facebooku dostali k tématu procházek s dětmi za každého počasí. Víte, jak se říká, že neexistuje špatné počasí, jenom špatné oblečení? Něco na tom asi bude! 

Máme teď doma nový zvyk – po celém dni, kdy se snažíme zvládnout distanční výuku staršího syna, zabavení mladšího syna a homeoffice obou rodičů, vyrážíme ven na procházku. Většinou je to až za tmy, ale to nám nevadí. Už nám i pršelo, bylo lezavo a nevlídno, ale ani to nás neodradilo.


 

Kde hledáme motivaci?

I když jsme celkem chodivá rodina, časem se ochota našich dětí a jejich nasazení pro venkovní procházky přece jen trochu změnila. Dokud byli kluci malí, vytáhli jsme je ven velmi snadno. Ale po období, kdy už s námi bez řečí ujdou klidně i 12 kilometrů, přicházejí různé drobné nářky a „mně se nechce!“ Není to ještě tvrdý bojkot, který možná nastane s pubertou, a tak toho využíváme a pravidelné procházky jsme zařadili do naší každodenní rutiny.

I když mám pro některé nářky pochopení (obzvlášť za nepříznivého počasí), staly se teď pro nás každodenní procházky opěrným bodem, který nám pomáhá přežít den a vyventilovat se večer. Současná doba je pro všechny náročná, a tak je o to víc třeba hledat způsoby, jak si to pro sebe „vylepšit“. Na pravidelné cvičení nebývá doma dostatečný klid a prostor, navíc každý člen rodiny už preferuje jiný druh pohybu. Já třeba – světe, div se! – beru na milost jógu (což by mě dřív ani náhodou nenapadlo…). Chůze tak pro nás představuje jednoduchý způsob, jak se po celém dni protáhnout, být spolu, udělat něco pro své zdraví a „upustit páru“, která se během dne nashromáždila.

Nedávno jsem četla citát „Démoni nemají rádi čerstvý vzduch!“ Ráda se jím řídím, a tak když mi není zrovna hej nebo potřebuji vyřešit nějaký zapeklitý problém, vím, že procházka na čerstvém vzduchu udělá divy.

O zdravotních výhodách chůze asi není třeba mluvit - nejen, že pomáhá tomu, aby se člověk udržoval v kondici, ale navíc procházky v jakémkoliv počasí jsou formou otužování, což přispívá k posilování imunity, v dnešní době pro nás pro všechny tolik potřebné.


 

Jak přimět děti, aby s námi nadšeně chodily ven i v dešti?

TIP 1: Zvolte vůdce a nechte se vést.

Co pomáhá, když se nejmladší člen tlupy courá vzadu? Dát mu funkci! Děláme to tak, že se ve vedení procházky střídáme. Dáme důvěru vždy jednomu z nás a necháme ho vést ostatní. Nemluvíme mu do toho, jakou cestu zvolí, prostě to necháme na něm. Nevěřili byste, jak svižně ťape i ten nejmenší! A všichni ostatní samozřejmě za ním.

 

TIP 2:  Měřte si vzdálenost a nechte děti, ať ji sledují s vámi.

V motivování dětí k venkovním procházkám nám moc pomohl dárek od Ježíška, který donesl chytré hodinky. Kluci nadšeně sledují, kolik kroků už jsme ušli, kolik nám jich ještě zbývá a v jaké části procházky se zrovna nacházíme. Navíc mi aplikace za ušlé kroky a kilometry uděluje různé odznaky, což miluji já a klukům se to taky líbí.

Pro zábavné venkovní procházky samozřejmě není nutné mít hned chytré hodinky. Dobrou službu udělá i mnohem levnější fit náramek nebo mobil, na kterém si nainstalujete aplikaci na měření kroků a vzdálenosti.

Jako další zpestření se nabízí nejrůznější hry na odhad vzdálenosti. Kolik myslíš, že ujdeme kroků z místa A do místa B? Za jak dlouho ujdeme 100, 200 nebo třeba 10 000 kroků?

 

TIP 3: Něco na procházce pozorujte nebo hledejte.

Může to být úplně cokoliv. Kolik myslíš, že potkáme kočárků, popelnic nebo třeba běžců? Na konci procházky své počty porovnejte. Kdo byl nejlepší pozorovatel?

Po každém předem určeném úseku dejte dětem úkol. Například ať po každém kilometru vyjmenují 5 domácích zvířat, udělají 10 dřepů s výskokem, řeknou básničku…

Nebo si na procházku vezměte naše pexeso Zvířata v zimě a hledejte ve sněhu stopy zvířat. Inspiraci najdete v článku od Báry Folejtarové, ve kterém píše, jak vyrazili na procházku i se sádrou a stopy si s dětmi rovnou odlili.


 

Pokud se i vy rozhodnete zapojit procházky jako každodenní činnost vaší rodiny, držíme vám palce, ať vám to jde a neztratíte nadšení! A pokud máte nějaký zajímavý tip, jak se jako rodina rozpohybovat, budeme moc rádi, když se s námi o něj podělíte. Napište nám mail nebo se zapojte do konverzace ve facebookové skupině Rozvíjíme naše děti.

 

Marie Haklová